marți, 10 mai 2016

Prajitura cu branza dulce si stafide




Tot ca si hobby mai am pe langa bijuterii si decoratiuni si prepararea prajiturilor.
Caut retete pe internet sau in cartile de gatit din dotare si incerc sa le pun in practica. Am insa un "defect" nu pot respecta reteta asa cum este. Trebuie tot timpul sa mai adaug ceva sau sa schimb ceva. Pana acum nu prea am dat gres.
Azi m-am gandit sa impartasesc cu voi o reteta foarte simpla dar delicioasa de prajitura cu branza dulce si stafide fara coca. Merge preparata si de Paste ca Pasca.

Ingrediente:

  1) 750 g (trei pachete) de branza de vaci mai grasa si mai cremoasa
  2) 200 g stafide
  3)     6 oua medii
  4) 225 g zahar pudra
  5) 185 g smantana grasa
  6) 150 g unt
  7) 1 plic praf de copt
  8) lichior sau florentino de ciocolata
  9) coaja de lamaie
10) coaja de portocala
11) 1 baton de vanilie sau extract de vanilie (nu folosesc esente)
12) 5-6 linguri de faina

Pentru inceput am pus stafidele la inmuiat in florentino (sau in lichior) si le-am lasat aproximativ 30 min. Am topit untul pe aragaz si l-am lasat la racit. Am uns forma de prajituri cu un pic de unt si am tapetat-o cu faina. Am pornit cuptorul ca sa se incinga pana termin prepararea.

Am separat ouale incercand pe cat posibil sa pastrez galbenusurile in coaja. Albusurile le-am pus intr-un bol mai mare si le-am batut spuma cu un varf de sare si toata cantitatea de zahar pudra. Cand spuma a fost destul de tare (nu m-am chinuit sa o fac sa stea in bol deasupra capului) am inceput sa adaug galbenusurile unul cate unul mixand incontinuu. Apoi am adaugat pe rand branza de vaci, untul, smantana, stafidele scurse de alcool, praful de copt, coaja de lamaie si coaja de portocala, vanilia incorporand totul foarte bine. Am inlocuit mixerul cu telul si am inceput sa adaug faina, in ploaie, amestecand energic sa nu se faca cocoloase. Faina am adaugat pana compozitia a capatat o consistenta de smantana foarte groasa.

Am turnat compozitia in tava pregatita inainte si am bagat-o la cuptor pentru 50 minute la 175 de grade si inca 5 minute la 200 de grade. Timpul de preparare difera insa de tipul de cuptor .

Ce a iesit? O prajitura extraordinar de buna din care abia am apucat si eu o felie :).






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu